Lokalne jedzenie w Antalyi – dania, które powinieneś spróbować

Tagi , , , , , ,

Kuchnia turecka ma bardzo długą historię. Łączy w sobie tradycje kulinarne ludów turkijskich, a także kuchni perskiej, kurdyjskiej, kaukaskich, arabskiej, ormiańskiej oraz kuchni obszarów śródziemnomorskich. Istnieje wiele potraw, które są znane i popularne w całej Turcji, ale istnieją różnice smakowe w zależności od rejonu. Antalya słynie z rzymskich ruin i kurortów wypoczynkowych. Wielu turystów nie próbuje lokalnych dań zadowalając się wyłącznie potrawami serwowanymi w resortach. Jednak warto wybrać się do jednej z wielu restauracji w Antalyi i spróbować różnorodnych dań dostępnych tylko w Antalyi. W daniach serwowanych w Antalyi królują świeże ryby, owoce morza oraz doskonałe mięsa z grilla. Warto spróbować także tradycyjnego tureckiego śniadania, dzięki któremu będziesz syty przez wiele godzin. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie 24 typowych, lokalnych dań, które powinieneś spróbować będąc w regionie Antalya. Jakie zatem lokalne jedzenie w Antalyi należy zamówić?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Arap Kadayıf

Jest to deser składający się z małych kieszonek z ciasta faszerowanych mieszanką orzechów włoskich, cukru i cynamonu, które są smażone na gorącym oleju. Po usmażeniu polewa się je cytrynowym syropem cukrowym. Deser często posypuje się drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami. 

Börek

Börek to popularne danie w całej Turcji. Na ciasto jufka nakłada się warstwy mięsa mielonego, sera, szpinaku lub gotowanych ziemniaków. Następnie te kilka warstw jufki i nadzienia piecze się w piekarniku lub smaży na głębokim oleju. Wierzch börka smaruje się żółtkiem jajka lub posypuje ziarnami sezamu. Börek występuje także w wersji na słodko na przykład z jabłkiem. 

Bağaça

Bağaça to ciasto o smaku sezamu i cynamonu. Jest ona szczególnie często spożywana podczas postnego miesiąca ramadan. Bağaça tradycyjnie wyrabia się w Antalyi od lat 40. ubiegłego wieku i cieszy się dużą popularnością.

Zupa kulaklı z małymi pierożkami

Kulaklı to zupa, która jest nieodłącznym daniem na weselach. Dodatkiem do zupy są małe pierożki, które wypełnione są mięsem mielonym. Doprawia się je pieprzem, miętą i cytryną. Zupa znana jest również jako zupa ravioli, chociaż pierożki z kulaklı są znacznie mniejsze od ravioli.

Tırmış

Tırmış zwane jest również „mokrą przekąską”. Przekąska ta powstaje z nasion żółtego łubinu. Tradycyjnie je się je jako przekąska pomiędzy posiłkami. Alkaloidy zawarte w łubinie sprawiają, że nasiona są bardzo gorzkie, dlatego przed spożyciem muszą być moczone w wodzie przez nawet 14 dni.  W smaku przypominają nieco groch. Po ugotowaniu nabierają orzechowego smaku. Sprzedawcy uliczni sprzedają tırmış w swoich mobilnych wozach.

Leğen Kömbesi

Ten duży, cienki, płaski chleb wywodzi się z kultury Yörük. Chleb przygotowywany jest z mąki, maku, drożdży i syropu winogronowego. Po upieczeniu przechowuje się go w naoliwionych tackach – leğen – skąd pochodzi jego nazwa. W przeszłości leğen kömebsi był wypiekany w kamiennych piecach, ale dziś najczęściej piecze się go w piecach elektrycznych.

Sałatka toros

Sałatka toros składa się z pietruszki, zielonej cebulki, koperku, czerwonej papryki, mięty, rukoli i pomidorów. Wszystkie warzywa należy drobno posiekać i wymieszać. Doprawia się ją sumakiem, syropem z granatu, oliwą z oliwą oraz solą. Sałatka toros jest doskonałym daniem na śniadanie lub dodatkiem do dań mięsnych.

Lokalne jedzenie w Antalyi – dania rybne

Spędzając wakacje w Antalyi należy spróbować świeżych ryb i owoców morza. Bogactwo gatunków ryb jest przeogromne. Można tu spróbować między innymi  makrelę, barakudę, leszcza, białego groupera, okonia morskiego, cefala i miecznika. Brązowy grouper – orfoz – kiedyś jedli go tylko rybacy. Dziś jest jednym ze specjałów w Antalyi. Tradycyjnie rybę podaje się z sosem tarator – sosem zrobionym na bazie pasty tahini, soku z cytryny, octu, soli, czosnku i oliwy z oliwek.

Antalya Piyaz

Piyaz to tradycyjna turecka sałatka. W większości kraju jest to ogólne określenie na dania przygotowane z suszonej fasoli, pietruszki, cebuli i sumaku. W Antalyi jednak piyaz zawiera również sos składający się z tahini, soku z cytryny i octu. Fasolę polewa się sosem, a do dania dodaje się zwykle pokrojone pomidory, cebulę, jajka na twardo, oliwę z oliwek i pietruszkę. Piyaz traktuje się jako dodatek do köfte i innych dań mięsnych z grilla. Może być również częścią meze. W innych regionach piyaz traktuje się jako sałatkę, ale w Antalyi jest traktowana jako danie główne. Co ciekawe, Antalya piyaz znajduje się na liście produktów oznaczonych geograficznie i zostało zarejestrowane przez urząd patentowy w 2017 roku.

Lokalne jedzenie w Antalyi – szaszłyki z klopsików

Klasyką w restauracjach w Antalyi są mięsne szaszłyki. Małe klopsiki umieszcza się na szaszłykach, na przemian z cebulą i papryką, a następnie grilluje nad węglem drzewnym. Doskonale komponują się z piyaz.

Sarma

Jedna z podstawowych potraw tradycyjnej kuchni tureckiej jest sarma. Jest to danie bardzo podobne do polskich gołąbków. Nadzienie owinięto liśćmi winogron. Istnieje wiele wersji tego dania, ale nadzienie zazwyczaj składa się z: mięsa mielonego, ryżu lub kaszy bulgur, ziół, przypraw oraz czerwonej papryki. Wywodząca się z tradycji kuchennych Imperium Osmańskiego – sarma jest również bardzo popularna na Bałkanach, w krajach Europy Środkowej, na Południowym Kaukazie i na Bliskim Wschodzie. Sarma jest sycącym daniem idealnym na obiad lub kolację (zazwyczaj w sezonie zimowym). Często przygotowuje się ją także na specjalne okazje i święta.

Marmolada bergamotkowa

Bergamotka to niezwykle aromatyczny owoc cytrusowy, który prawdopodobnie powstał ze skrzyżowania limonki i gorzkiej pomarańczy. Wyglądem przypomina zielone cytryny. Bergamotki mają bardzo kwaśny i lekko gorzki smak. Z ich skórki pozyskuje się olejek bergamotowy. Wykorzystuje sie go w wielu perfumach i wodach kolońskich. W Antalyi z bergamotki wyrabia się przepyszną marmoladę. Warto zakupić taki słoiczek na pamiątkę wakacji w Antalya.

Zupa Gülüklü

Zupa ta przygotowywana jest z ciecierzycy, pomidorów, ryżu i mięsnych pulpecików. Zupę doprawia się cytryną, miętą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Tradycyjnie zupę podaje się na weselach. Danie znajduje się na liście produktów oznaczonych geograficznie i zostało zarejestrowane przez urząd patentowy.

Lokalne jedzenie w Antalyi – lody z soczewicy

Choć nazywa się je lodami z soczewicy, to wcale nie jest to deser, a przystawka przygotowana z soczewicy, ryżu, cebuli, papryki i czosnku. Przystawka ta obowiązkowo musi być podawana na zimno.

Hibeş

Hibeş to kolejna przystawka, która powstaje z pasty sezamowej, cytryny, czosnku i przypraw. Wiele lat temu Arabowie przywieźli tę przystawkę do Antalyi. Dziś podaje się ją jako meze z rakı. Często jest dodatkiem do pieczywa jako smarowidło lub jako sos do dań z mięsa i kurczaka. Smak sezamu jest w hibeş bardzo dominujący.

Yanıksı dondurma 

Yanıksı dondurma to lody, które produkuje się z bardzo tłustego mleka pochodzącego od kóz karmionych dzikim tymiankiem. Aromatyzuje się je salepem – mąką z suszonych korzeni dzikiej orchidei. Aby przyrządzić lody yanıksı dondurma, należy mleko doprowadzić do wrzenia w dużym kotle, stale mieszając. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mleko łatwo się przypala i przywiera do garnka. Lody mają nieco ostry i dymny smak.

Nadziewane papryki

Papryki w tym daniu nadziewa się mięsem mielonym, a następnie smaży z jajkiem. Często do tak przyrządzonych papryk podaje się jogurt.

İşkembe çorbası

İşkembe çorbası to tradycyjna turecka zupa z flaków, która znana jest jako świetne lekarstwo na ból głowy po zbyt dużym wypiciu np. Yeni Raki. Zupa powstaje z flaków, mleka, mąki, masła i żółtek jaj. Zazwyczaj doprawiana jest solą, czerwonym pieprzem, octem i czosnkiem, co nadaje jej wyrazisty smak.Zaleca się spożywanie zupy, gdy jest jeszcze gorąca.

Żeberka jagnięce

Żeberka jagnięce są bardzo popularnym daniem w całej Turcji. W Antalyi są wstępnie marynowane w mieszance przypraw składającej się z tymianku, rozmarynu, czosnku i oliwy z oliwek. Następnie grilluje się je i podaje z ryżem.

Lokalne jedzenie w Antalyi – İç pilav

İç pilav to aromatyczny turecki pilaw przygotowany z połączenia ryżu (często odmiany Baldo), cebuli, porzeczek, pomidorów, mięty i orzeszków piniowych. Zazwyczaj dodaje się do niego ziele angielskie, cynamon, sól i pieprz. Składniki łączy się a po ugotowaniu ryżu pilaw jest gotowy do ostatniego mieszania, a następnie do spożycia. İç pilav tradycyjnie używa się jako dodatek do pieczonych lub smażonych dań mięsnych, ale czasami jest również jako farsz.

Alanya Bohçası

Są to niezwykle smaczne, cienkie naleśniki. Po usmażeniu wewnątrz umieszcza się nadzienie z sera, ziemniaków, mięsa mielonego lub szpinaku. Brzegi naleśników się następnie składa i wiąże za pomocą bohcą.

Kebab kreteński z karczochami

Ciekawym daniem jest kebab kreteński. Jagnięcinę marynuje się w sosie cytrynowo-czosnkowym, a następnie nabijana na szpadki z karczochami, pomidorami i cebulą. Następnie mięso z dodatkami grilluje się na węglu drzewnym. Danie pochodzi z Krety, ale obecnie jest jednym z lokalnych specjałów Antalyi.

Lokalne jedzenie w Antalyi – Menemen 

Menemen to tradycyjna turecka pasta składająca się z pomidorów, jajek, papryki i przypraw. Istnieje wiele wersji menemen, które mogą zawierać również czosnek, ser, szpinak, kawałki kiełbasy lub cebulę (gdy menemen jest podawany jako danie główne). Menemen zazwyczaj sprzedaje się w miejscach serwujących śniadanie lub brunch. W większość tureckich restauracji podaje go na metalowych patelniach, z dodatkiem kosza wypełnionego chlebem. 

Kokoreç

Kokoreç to tradycyjne danie tureckie, które jest popularne również w innych krajach, zwłaszcza w Grecji, gdzie znane jest jako kokoretsi. Istnieją jednak pewne różnice między wersją turecką a grecką. W kuchni greckiej używa się podrobów jagnięcych, takich jak na przykład: płuca, nerki, serca i wątroby, a w Turcji używają jelita cienkiego i grubego oraz nóżek bez żadnych dodatkowych składników. Wszystkie składniki na turecki kokoreç są płukane, czyszczone i zawijane na żelazne szpikulce. Następnie grilluje się je na węglu drzewnym. Po przygotowaniu, danie zwykle podaje się z chlebem.

Autor: Magdalena Łydka

Poprzedni

Belek czy Side – który kurort wybrać?

15 wyjątkowych restauracji w prowincji Antalya

Następny

Dodaj komentarz