Tradycyjna kuchnia turecka łączy w sobie wpływy z Imperium Osmańskiego, Azji Środkowej, Bliskiego Wschodu, Morza Śródziemnego, Europy Wschodniej i Bałkanów. Osmanowie stworzyli jedną z najbardziej zróżnicowanych i wpływowych kuchni świata. Kebaby i potrawy z jagnięciny zajmują ważne miejsce w kuchni tureckiej, ale kuchnia ta różni się w zależności od regionu. Zachodnie wybrzeże słynie z wielu potraw na bazie oliwy z oliwek, środkowa Anatolia z wypieków, a miasta i miasteczka nad Morzem Czarnym z obfitości świeżych ryb. Spędzasz wakacje w Alanyi i zastanawiasz się jakich lokalnych dań warto spróbować? W naszym artykule znajdziesz kilka propozycji dań oraz przysmaków, które warto spróbować podczas wakacji w Turcji. Jakie lokalne jedzenie w Alanyi polecamy?
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Menemen – tradycyjne, lokalne jedzenie w Alanyi
Menemen to tradycyjne tureckie danie, które serwowane jest na śniadanie. Jest to jajecznica na oliwie z oliwek z dodatkiem pomidorów, zielonej papryki i przypraw. Danie to jest bardzo podobne do shakshouki – popularnej potrawy w krajach Afryki Północnej, takich jak Tunezja, Egipt i Maroko. Menemen może być również przyrządzany z cebulą, choć w Turcji jest to kwestia sporna. Niektórzy Turkowie wolą jeść menemen z cebulą, podczas gdy inni uważają, że cebulę można dodawać tylko wtedy, gdy nie jada się go na śniadanie. Podobnie jak shakshouka, menemen zazwyczaj podaje się z chlebem.
Katmer
Katmer jest to rodzaj słodkiego börek z chrupiącym ciastem filo, pistacjami, roztopionym masłem i śmietaną. Choć katmer można jeść na deser, wiele osób spożywa go na śniadanie, ponieważ pistacje zawarte w katmer zwiększają poziom energii i pomagają zmniejszyć poranne zmęczenie.
Katmer odgrywa również symboliczną rolę w tureckich weselach. Tradycyjnie ojciec Pana Młodego wysyła katmer Nowożeńcom i rodzicom Panny Młodej rano po ślubie. Jest to pewną formą życzeń, aby Młodzi mieli słodkie małżeństwo i szybko doszli do siebie po męczącej ceremonii.
Piyaz
Piyaz to tradycyjna turecka sałatka. W większości kraju jest to ogólne określenie dania z suszonej fasoli, pietruszki, cebuli i sumaku. W Antalyi jednak do piyaz dodaj się również sos składający się z tahini, soku z cytryny oraz octu. Fasolę polewa się sosem, a do dania dodaje się zwykle pokrojone pomidory, cebulę, jajka na twardo, oliwę z oliwek i pietruszkę. Piyaz często spożywa się jako dodatek do köfte i podobnych mięs z grilla, ale może być również częścią meze.
Acma
Acma to turecki chleb w kształcie pierścienia, który jest posypywany sezamem, kminem lub nasionami czarnuszki. Ciasto przed pieczeniem smaruje się żółtkiem i posypuje sezamem. Acmę często spożywa się na śniadanie z gorącą turecką herbatą. Co ważne, acmę znajdziesz prawie wszędzie, sprzedaje się ją z ulicznych wózków z jedzeniem w każdym miejscu na wybrzeżu.
Lokalne jedzenie w Alanyi – Börek
Börek to danie pochodzące prawdopodobnie z kuchni osmańskiej. Wykonuje się je z cienkiego, płatkowego ciasta, takiego jak filo lub jufka. Do wyboru jest wiele form i smaków. Börek może być nadziewany różnymi składnikami, takimi jak mięso, ser, ziemniaki i warzywa. Zazwyczaj jest pieczony, choć niektóre wersje mogą być również smażone. Börek jest popularny w wielu krajach na Bałkanach, takich jak Chorwacja, Armenia, Bośnia i Hercegowina, Albania oraz w Kaukazie i w Afryce Północnej.
Simit
Simit to rodzaj przypominającego bajgle tureckiego chleba posypanego różnymi nasionami. Powszechnie używa się sezamu, ale można go również posypać makiem, lnem lub słonecznikiem. Jest to chrupiąca przekąska, którą można jeść samodzielnie lub jako część większego tureckiego śniadania z konfiturami owocowymi bądź serem, popijając je tradycyjną turecką herbatą.
Leblebi
Leblebi to turecka przekąska uliczna z prażonej ciecierzycy. Można leblebi jeść bez dodatków lub z dodatkiem soli lub ostrych przypraw. W niektórych przypadkach mogą być również w wersji na słodko. Leblebi jest popularną przekąską w Turcji i innych krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Iran, Syria, Liban oraz Afganistan.
Meze
Żadna lista prezentująca popularne dania w Alanyi nie byłaby pełna bez meze (lub mezze). Nazwa oznacza dosłownie „przystawkę” meze. Warto wiedzieć, że meze nie odnosi się do żadnego konkretnego dania, ale do grupy małych dań tradycyjnie serwowanych jako przystawki w Turcji, Grecji, na Bałkanach, w Afryce Północnej i części Bliskiego Wschodu. W zależności od miejsca pochodzenia, meze może być przygotowane z różnych potraw, ale w Turcji zazwyczaj składa się z wegetariańskich i mięsnych dań. Do najpopularniejszych meze należą sałatki, klopsiki, nadziewane warzywa, dipy i sery. Półmiski z meze są bardzo popularne, więc bez problemu znajdziesz je w menu większości tradycyjnych tureckich restauracji.
Lokalne jedzenie w Alanyi – Pide
Pide to rodzaj tureckiego płaskiego chleba, który jest pieczony w ceglanym lub kamiennym piecu. Czasami nazywany jest także turecką pizzą, ponieważ może występować ze składnikami takimi jak: ser, cebula, papryka, pomidor, sucuk (pikantna turecka kiełbasa) i jajko. Pide można znaleźć praktycznie wszędzie, od restauracji po uliczne wózki z jedzeniem.
Lahmacun
Podobnie jak pide, lahmacun jest jedną z najpopularniejszych tureckich potraw. Chociaż wygląda jak cienka pizza bez sera, w rzeczywistości jest to rodzaj płaskiego chleba z wieloma różnymi składnikami, takimi jak mielone mięso (zazwyczaj jagnięce lub wołowe), warzywami, piklami, ziołami, cebulą, pomidorami i przyprawami. Piecze się go, aby był chrupiący na brzegach i ciągnący się w środku, jak pizza. Dobrze przyrządzony jest niesamowicie smaczny. Co ciekawe, lahmacun jest równie popularny w Armenii, gdzie znany jest jako lamadjo.
Lokalne jedzenie w Alanyi – Doner kebab
Döner kebap jest wszechobecny w całej Turcji. Przyprawione mięso (zazwyczaj jagnięcina, wołowina lub kurczak) układa się na rożnie, powoli obraca i piecze się powoli. Następnie najbardziej zewnętrzną warstwę ścina się nożem i podaje się na talerzu lub zawija w dürüm. Döner kebap to jedna z najważniejszych i najbardziej wpływowych potraw w kuchni tureckiej. Wiele osób uważa, że döner kebap był inspiracją dla podobnych potraw, takich jak gyros (Grecja), shawarma (Bliski Wschód) i tacos al pastor (Meksyk).
Balik Ekmek
Balik ekmek tłumaczy się dosłownie jako „chleb rybny”. Jest to turecka kanapka z rybą. Zazwyczaj składa się ona z grillowanego filetu z makreli umieszczonego w bułce z cebulą, sałatą, pomidorami i odrobiną soku z cytryny. Z pewnością, balik ekmek to kanapka, która najlepiej smakuje nad brzegiem morza.
Lokalne jedzenie w Alanyi – Kofte
Kofte odnosi się do dań z klopsików, które są popularne w wielu krajach Azji Środkowej, Indii, Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. W swojej najprostszej formie jest to danie z mielonego mięsa (zazwyczaj wołowiny, jagnięciny lub kurczaka) zmieszanego z cebulą, ziołami i przyprawami. Co ciekawe, w Turcji można znaleźć prawie 300 odmian kofte, z których najbardziej znane to kuru kofte, sulu kofte, cig kofte i sis kofte.
Dania z jagnięciny
Jagnięcina jest najpopularniejszym rodzajem mięsa używanym do przygotowywania tureckich potraw. Kiedy ktoś mówi „mięso” w Turcji, najczęściej ma na myśli jagnięcinę. Turcy jedzą bardzo dużo jagnięciny, więc znajdziesz ją w wielu daniach mięsnych, takich jak kebaby, kofte, lahmacun, pide, ragout czy zapiekanki.
Hünkar Beğendi
Hünkar Beğendi to rodzaj tureckiego gulaszu jagnięcego, który składa się z rozpływających się w ustach kawałków udźca jagnięcego, podawanych w sosie beszamelowym z bakłażana. Powszechnie znane jako „Przysmak Sułtana”. Z pewnością jest to pyszne danie mięsne z ciekawą historią. Hünkar Beğendi oznacza dosłownie „Sułtan to lubił” lub „Sułtan jest zadowolony”. Prawdopodobnie danie to powstało w kuchniach Pałacu Dolmabahce dla Cesarzowej Eugenie, która przybyła do Turcji, aby odwiedzić sułtana Abdülaziza. Powszechne przekonanie jest takie, że Sułtanowi smakowało to danie, stąd wzięła się jego nazwa.
Dania rybne
Turcja jest otoczona czterema morzami, więc jej wybrzeża są znane z obfitości owoców morza i ryb. Z pewnością jagnięcina zajmuje ważne miejsce w kuchni tureckiej, ale świeże ryby również są bardzo popularne, szczególnie na wybrzeżu. W Alanyi masz do wyboru wiele restauracji serwujących ryby i owoce morza.
Lokalne jedzenie w Alanyi – Midye dolmas
Jeśli jesteś fanem bałkańskiego jedzenia, to prawdopodobnie znasz dolmę. Odnosi się ona do rodziny nadziewanych dań, zazwyczaj wykonanych z wydrążonych warzyw wypełnionych ryżem, mięsem i innymi składnikami. W Turcji popularna jest wersja z małżami zwana midye dolmas. Midye dolmas to popularna turecka przekąska z małży, które są nadziewane ryżem, orzeszkami piniowymi i przyprawami. Skrapia się je sokiem z cytryny i powszechnie sprzedaje jako jedzenie uliczne w nadmorskich miastach, takich jak Alanya, Antalya czy Izmir.
Imam Bayildi
Imam Bayildi to bakłażan nadziewany cebulą, czosnkiem i pomidorami, a następnie duszony w oliwie z oliwek. Podaje się go w temperaturze pokojowej i często przyrządza się go z dużych bakłażanów, więc jest to często forma dania głównego. Co ciekawe, imam bayildi dosłownie oznacza „imam (przywódca islamski) zemdlał”. Istnieje kilka teorii na temat tego, skąd wzięła się nazwa. Jedną z najbardziej humorystycznych jest ta, że imam zemdlał po tym, jak dowiedział się o kosztach składników i ilości oliwy z oliwek użytej do przygotowania tego tradycyjnego tureckiego dania.
Kisir
Kisir to turecka sałatka z drobno zmielonego bulguru, pietruszki, sosu pomidorowego i składników, takich jak: cebula, czosnek, oliwa z oliwek, cytryna, sok i przyprawy. Często uznaje się ją za turecką wersję libańskiego – tabbouleh lub ormiańskiego – eetch.
Ezogelin Çorbası
Ezogelin Çorbası to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw. Jest to syta zupa przygotowana na bazie kaszy bulgur i czerwonej soczewicy. Przepis na tę zupę stworzyła kobieta o imieniu Ezo Gelin, która mieszkała w wiosce Uruş w Gaziantep. Często przygotowuje się ją w wielu tureckich restauracjach w całym kraju.
Lokalne jedzenie w Alanyi – Kunefe
Kunefe to chrupiący deser z sera, który nasącza się słodkim syropem i podaje z bitą śmietaną. Jest to tradycyjny bliskowschodni deser, który jest popularny w Turcji, Grecji, na Bałkanach i w regionie Południowego Kaukazu. Kunefe jest przepyszny, ale i niezwykle kaloryczny.
Baklava
Początki baklavy sięgają kuchni osmańskiej. Obecna forma została prawdopodobnie udoskonalona w kuchniach Pałacu Topkapi. Baklava to bardzo słodki deser wykonany z wielu warstw ciasta filo, które są wypełnione posiekanymi orzechami a następnie polane miodem. Jest popularne w Turcji i wielu innych krajach Azji Środkowej, Bliskiego Wschodu, Bałkanów, Południowego Kaukazu i Egiptu.
Halka tatlisi
Halka tatlisi to kolejny turecki deser, który warto spróbować w Alanyi. Jest to jakby turecka wersja churros. Halka tatlisi jest to bardzo popularne jedzenie uliczne. Sprzedawców halka tatlisi znajdziesz dosłownie wszędzie, w całej Turcji.
Lokum
Rachatłukum lub lokum to słodycz w formie różnych rodzajów galaretek. Galaretki te są często wzbogacone o aromaty, takie jak woda różana, mastyks, pomarańcza, bergamotka lub cytryna. Jest to kultowy deser w kuchni tureckiej, który jest zazwyczaj krojony i spożywany w formie małych kostek posypanych cukrem pudrem, aby zapobiec ich przywieraniu. Możesz także spotkać rodzaje lokum z posiekanymi daktylami, pistacjami, orzechami laskowymi lub włoskimi. Lokum jest jednym z najbardziej popularnych tureckich pamiątek, które warto zabrać do Polski. Z pewnością znajdziesz je w wielu sklepach i na rynkach w całej w Alanyi i Turcji.
Lokalne jedzenie w Alanyi – Turecka herbata
Spedzając wakacje w Turcji spotkasz wiele miejsc, gdzie można napić się tradycyjnej tureckiej herbaty. Picie herbaty ma w Turcji długą historię, a przeciętny mieszkaniec wypija jej prawie 3,2 kg rocznie. Co ciekawe, jest to najwyższe na świecie spożycie herbaty w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Turecką herbatę przygotowuje się tradycyjnie w dwóch ustawionych na sobie czajniczkach, zwanych çaydanlık. Podaje się ją w małych szklankach w kształcie tulipana, zwanych ince belli, zwykle z kostkami cukru. Co ważne, w przeciwieństwie do innych kultur, tureckiej herbaty nigdy nie pije się z mlekiem lub cytryną.
Autor: Magda Łydka